Hva kan du bruke en jaktgolden til

Jaktgolden blir avlet stort sett på amerikanske, engelske og kandadiske linjer.  En golden retriever var opprinnelig en jakthund som hentet byttet når jegeren hadde skutt en fugl.  De har en myk munn, slik at de kan bære viltet uten å skade fuglen.  En jaktgolden er avlet frem med mye arbeidsvilje og stor arbeidskapasitet.  Den skal klarer seg både fysisk og mentalt gjennom lange dager hvor den har forskjellige arbeidsoppgaver.  De skal også være sosiale og ha god helse.  

 Det er stor forskjell mellom show og jakt:

Hva kan du bruke den til:

Blodspor

Blodsporprøver og fersksporprøver har som formål å bedømme hundens anlegg og brukbarhet for ettersøk av skadet hjortevilt.  

Blodsporprøven

Et hjortevilt (elg, hjort eller rådyr) antas å være skadet. Skadestedet og fluktretningen er kjent og skal angis. På skadestedet skal det kunne anvises blod. Hundefører kan selv undersøke sporstart. Sporet skal være ca, 600 meter langt og legges med ca.0,3 liter blod jevnt fordelt over hele sporet.

Sporstart, sårleie og sporslutt markeres med oppspark og ekstra blod. Sporet legges med naturlig forløp i terrenget, slik at det danner fire vinkler (brudd i fluktretningen). To steder i sporet opphører blodingen over ca. 10 meter. Minst ett av disse skal være i tilknytning til en vinkel, der blodoppholdet skjer i brutt fluktretning. Et sted i sporet sparkes marken opp for å markere et sårleie.

Dette må ikke være i forbindelse med en vinkel. I sporslutt skal det plasseres en del av et hjortevilt som merkes med samme blod som ble brukt i sporet. Utlagt blodspor skal være minst 12 timer gammelt og være lagt ut dagen/kvelden før. Ingen merking av sporet til støtte for fører må forekomme. Fra sporstart skal det være tydelig merking i fluktretningen så langt som man antok man kunne se dyret, men ikke lenger enn 25 meter. Sporet skal ikke legges på allerede snødekket mark. 

FERSKSPOR

FORMÅL:

Blodsporprøver og fersksporprøver har som formål å bedømme hundens anlegg og brukbarhet for ettersøk av skadet hjortevilt.

FERSKSPORPRØVE

Ved denne prøven skal hunden vise evne og vilje til å spore sammenhengende i minst en halv time på ferske spor etter hjortevilt. Prøven skal gjennomføres på bar mark, og sporet skal være minst en time gammelt. Jfr. Forskrift om utøvelse av jakt og fangst pkt 3. Instruks om prøving og godkjenning av ettersøkshund.

Jaktprøve

Golden retriever er en glimrende familiehund. De egenskapene mange ønsker i en familiehund, er avlet frem over lengretid for å få en dyktig jakthund. Retrieveren er nemlig først og fremst en jakthund. Den er avlet frem for finne og hente skadeskutt eller dødt vilt etter at det er skutt.

Mens jakten pågår skal retrievern kunne sitte rolig og vente, uten å forstyrre jakten. Først på kommando skal den begynne å jobbe. For at dette skal fungere må retrieveren ha en velfungerende av og på knapp. Det er disse egenskapene som har gjort Retrieveren populær. Ikke bare som jakthund, men også som familiehund.

REDNINGSHUND

Grunnkurset vil gi deg og din hund en utfordring som hunden garantert vil elske. Våre redningshunder trenes til mange forskjellige oppgaver. Den viktigste oppgaven i Norge er ettersøking etter savnede personer i skog og mark. Kurset gir en innføring i opplæring av ettersøkingshunder. Mange hunderaser kan brukes, også blandings hunder. Det viktigste er at hunden er lærenem og livsglad.

Grunnkurset er obligatorisk for alle, men dette kan taes førstkommende høst etter at du har kommet i gang med treningen på våre helgetreninger. Grunnkurset går over 4 dager i september / oktober hver høst. Første dag er teoridag, denne er lagt til en lørdag. Du får informasjon om NRO og redningstjenesten i Norge og en gjennomgang av øvelsene en redningshund skal mestre. Dette vil også bli vist i praksis med våre hunder. Du får også en grundig teoriundervisning om emnet ID-spor og overværs-søk.

AGILITY

Agility er en spennende og fartsfylt hundesport, der både hund og hundefører (handler) må være på høyden for å lykkes. Agility er dessuten en av de raskest voksende sportsgrenene for hunder, også i Norge. I all enkelhet er agility et kort, men svært fartsfylt hinderløp for hunder, der hundefører bidrar aktivt med styringskommandoer hunden må utføre for å lykkes. Kort sagt: agility er teamarbeid.

Nyeste kommentarer

21.02 | 13:59

Golden retriever er en fantastisk hund og jeg er så glad for at mine er friske og fine.
Takk

20.02 | 20:43

Kjempe-fin hjemmeside du har laget! 😄 Har kost meg med alle de flotte bildene av gutta! 😄🐶🐶❤️ Ellers er det mye nyttig å lese om!

Del denne siden