Smuglervalper :(

Kjøp ikke golden uten stamtavle, men ta kontakt oppdrettere på Retrieverklubben sin side, slik at du ikke støtter smuglere som behandler valper dårlig:

Huskeliste når du skal kjøpe valp:

 

Kjøpe hund er ikke som å kjøpe en vare på postordre.  Her er det viktig å gjøre forarbeidet, sånn at du får den hunden du ønsker.

Avl handler om å avle på friske hunder, som får valper som kan leve et langt og godt liv.

 

Det finnes minst 5 gode grunner til å kjøpe rasehund:

Du vet hva du får, du skriver kontrakt, du blir en del av et rasemiljø, du kjøper valp hos en NKK-oppdretter og du blir en viktig bidragsyter i NKK`s arbeid for hundevelferd.

Hvorfor kjøpe rasehund? - Norsk Kennel Klub (nkk.no)

Golden retriever - Norsk Kennel Klub (nkk.no)

 

Valpens mor og far kan du sjekke i Dogweb:

NKK Dogweb

 

Alder på tispen og hannhunden.

Hvor mange kull har de hatt og hvordan ser tidligere kull ut med henhold på helse?

 

 

Hunden bør være fri for HD dvs. A eller B.  Sjekk resultater på hofter (HD) og skuldre (AD). Dette kan du sjekk i Dogweb.  Sjekk foreldre, besteforeldre, søsken osv.  Gjennomsnittet for indeks på HD er 100, men høyere tall viser at det er flere i familien som ikke har dårlige hofter.  Få navn og registreringsnummer av oppdretter og så sjekker du hunden her (søk i hundedatabasen) :

https://www.dogweb.no/dogweb/dw/openPage/hoved.html

 

OPPDRETTER

Snakk med oppdretter og se om dere har samme syn på avl.  Besøk oppdretter og se hvilke forhold hundene lever under før du kjøper valpen.  Følg magefølelsen din og ha en liste over ting du mener er viktig for deg og din hund.  Vi kjøper hund bare av de som har ett kull om gangen og gjør mye for å miljøtrene de (barn, biltur, utelek osv.)  Det er travelt å ha et valpekull og da må oppdretter ha tid til å aktivisere de.

https://retrieverklubben.no/golden-retriever/oppdretterliste/

A. Eksteriør (utstilling)

B. Bruks

C. Gemytt

D. Helse

E. Fruktbarhet (går ned ved innavl dvs. få valper)

 

 

Stamtavle fra NKK

Kjøp aldri en hund uten stamtavle.  Du vet ikke hva du hvilken rase du får, eller hva valpen har opplevd.  Besøk oppdretter og se at valpen bor under gode forhold sammen med tispen.  Valpen skal være sammen med tispen til den er 8 uker og bo inne i huset sammen med moren sin.  Det er moren som er den beste til å oppdra valpene.

HD

Resultatene er Fri (A, B), Svak (C), Middels (D) eller Sterk (E) grad av HD

Det er ingen garanti for hva valpene får, men hvorfor starte med et dårlig utgangspunkt (C,D,E) når du kan velge foreldre med A eller B som er fri.

AD

Frie skuldre er 0

Resultatene er 0 (Fri) 1, 2, 3

Dette er veldig viktig å sjekke da du vil ha en hund som kan leve lenge uten smerter.

https://www.dogweb.no/dogweb/dw/openPage/hundIndex.html?HUID=

https://forskning.no/dyresykdommer-forebyggende-helse-hunder/utetrening-bra-for-hundehofter/707726

 

Sjekk øyelysning

Hunden skal være øyelyst og erklært fri for alvorlige arvelige øyensykdommer, der attest ikke er eldre enn 1 år på paringstidspunktet.

 

ALDER PÅ TISPE/HANNHUND

Tispen skal være eldre enn 2 år ved parringstidspunktet og bør være yngre enn 5 år ved første kull. Hannhunden bør også være voksen før han blir brukt.  Hannhunder som blir brukt på mange tisper er ikke bra for neste generasjoner.  Vi bruker ikke hunder som har mange kull og vil heller ikke ha mange kull på tisper eller tisper på for.

 

INNAVL

Innavlsgraden bør ikke være høyere enn 6, 25 % i fem generasjoner. Dette tilsvarer søskenbarnparing under forutsetning at hundene ellers er ubeslektet. 

 

SYKDOMMER

Foreldredyrene ikke har sykdommer eller lidelser som må antas å være arvelige og som fører til at hunden har smerter eller ubehag.  Som for eksempelkronisk ørebetennelse og andre hudlidelser som furunkulose og kronisk våteksem, allergier, matømfintlighet, kroniske kneproblemer eller lignende.

 

Gentester

Progressive Retinal Atrophy (GR-PRA1)

Progressive Retinal Atrophy (GR-PRA2)

Progressive Retinal Atrophy (prcd-PRA)

Ichthyosis

Muscular Dystrophy (MD)


Neuronal Ceroid Lipofuscinosis (CL / NCL
)

https://www.purinaproclub.com/resources/dog-articles/breed-updates/golden-retriever-breeders-use-dna-test-reduce-risk-ncl

http://www.laboklin.co.uk/laboklin/showGeneticTest.jsp?testID=8075

Mentaltest (MH)

https://www.nkk.no/getfile.php/131987383-1560511383/Dokumenter/Aktiviteter/Arrangør/Regelverk%20og%20bestillingsskjema%20prøver/Regler%20for%20mentalbeskrivelse%20hund.pdf

 

GÅ PÅ KURS

Sammen lærer dere mye og du får mye miljøtrening når du og valpen møter forskjellige hunder og folk.

https://retrieverklubben.no/bergen/kurs/

 

Aktiviteter 

Retrieveren er en alsidig hund og det er mange aktiviteter du kan velge mellom.  Blir du veldig god kan også hunden bli Champion, men da må du ha en NKK stamtavle.  Det er mange aktiviteter og velge mellom:  rally, lydighet, blodspor, jakt osv.

https://www.nkk.no/aktiviteter/

 

 

 

 

6 uker gamle valper på tur.  Kjekt å leke på nye steder.

6 uker gamle valper på tur. Kjekt å leke på nye steder.

Nyeste kommentarer

21.02 | 13:59

Golden retriever er en fantastisk hund og jeg er så glad for at mine er friske og fine.
Takk

20.02 | 20:43

Kjempe-fin hjemmeside du har laget! 😄 Har kost meg med alle de flotte bildene av gutta! 😄🐶🐶❤️ Ellers er det mye nyttig å lese om!

Del denne siden